62 poze   17172 vizite

16 - SECRETELE CAMPIONILOR

Ca sa ajungi campion trebuie depusa o munca de cativa ani si investitii majore in porumbei cu origini bune si accesori cu care sa practici sportul columbofil.



Minimul necesar pentru a face performanta:



· Crescatorie formata din cel putin trei compartimente corespunzatoare numarului de porumbei si ferita de factorii externi naturali cum ar fi vant ploi,umezeala, caldura prea mare pe timpul verii ,e.t.c.si de asemenea sa nu poata patrunde in crescatorie alte animale in afara de porumbei care le pot face rau ex. Sobolan ,dihor , jder ,nevastuica ,pasari rapitoare de noapte ex. Bufnita , cucuveaua........................................


· Porumbei cu origini bune cu sanatate buna pentru reproductie de la crescatori consacrati in acest sport de multa vreme,lotul de zbor sa fie format din porumbei nascuti in crescatorie sau adusi de pui si primul zbor sa l faca in acea crescatorie de care se vor atasa


· Mijloace necesare tratarii si vaccinari preventive a porumbeilor care fara tratamente preventive se pot imbolnavi oricand la cea mai mica schimbare climatica ,stres, aglomeratie,mizerie excesiva,contact cu alti porumbei infectati care sunt purtatori de boli,mancare mucegaita sau murdarita de rozatoare


· Ceas constatator care va dovedi valoarea porumbeilor si a crescatorului pe parcursul participarii la concursuri




Campionilor nu le este frica de concurenta, ei prefera campionatele puternice unde se zboara cei mai buni porumbei si participa cei mai buni crescatori,doar asa vei ajunge sus ,doar daca concurezi cu campioni ani la rand si formezi o familie de porumbei care pot sa invinga la categoria dorita de tine ex.viteza, maraton,.........



Campionii nu tin cont de culori ex. Penaj, ochi , semne din ochi,nr de pene din aripa ex. 11pene de zbor,ei selecteaza continu an de an ,imperecheaza cel mai bun cu cel mai bun,si iara selecteaza din ei pana la rezultatul dorit ,adica sa fie campion.



Niciodata nu trebuie sa ti fie frica de concurenta si de faptul ca vei pierde porumbei, cum crezi sau cati porumbei crezi ca au pierdut campionii pana au ajuns acolo unde au ajuns i ti spun eu ,au pierdut cu sutele , si o sa mai piarda cu sutele dar nimeni nu mai recunoaste acest lucru cand ajunge sus toti i si fac reclama sa vanda marfa si nimeni nu te ajuta nici macar cu un sfat bun.si cel mai mare crescator are pierderi in randul porumbeilor la antrenamente si la concursuri si are zile mai proaste cand nu claseaza nimic , dar ei merg mai departe si selecteaza incontinu ca nici un cuplu de porumbei nu reproduce doar porumbei buni ,oricat de buni reproducatori ar fi ,majoritatea puilor sunt slabi zburatori sau mediocrii,rar se intampla ca doi frati sa fie campioni.



Secretul este selectia continua din pasari cu valoare genetica buna si cu sanatate deplina fara de care nu poti ajunge sus, e de ajuns un singur virus respirator sa apara fara sa fie observat la timp si lotul de zbor poate suferii mari pierderi in conursuri ,de asemenea tricomonoza o boala perfida care uneori apare din senin si poate provoca pierderi majore in randul porumbeilor, pastrati curatenia in crescatorie dar nu exagerat lasa ti porumbeii sa si dezvolte o imunitate a lor,dar asta nu inseamna sa nu mai face ti curat.



Nu cresteti mai multi porumbei decat spatiul disponibil in crescatorie,majoritatea crescatorilor au tendinta asta dar apare stresul si bolile apar mai usor unde sunt multi porumbei.fiecare porumbel trebuie sa aibe cuibul si odihnitoarea lui, nu trebuie sa doarma pe jos ,trebuie sa aibe un loc a lui unde se simte in siguranta si de care se ataseaza si l va apara cu strasnicie in fata altor porumbei,s au efectuat cercetari in olanda si belgia si au aratat ca o crescatorie aglomerata cu baza genetica mai buna a fost batuta in concursuri de multe ori de crescatorii mici dar nu aglomerate, cu un numar optim de porumbei si baza genetica inferioara,acest lucru a demonstrat ca aglomeratia si stresul provocat de aglomeratie este determinant in acest sport minunat.sa nu intelege ti gresit cand am spus baza genetica inferioara ca m am referit la porumbei rai ci doar la porumbei care in conditii prielnice crescatoriei care a devenit aglomerata nu castigau sau pe intelesul vostru daca crescatoria respectiva nu se aglomera cu porumbei crescatoria mica nu i lua fata in concursuri.



Sa nu uitam mancarea administrata porumbeior care are un factor determinant in acest sport trebuie sa fie de calitate superioar ,curata fara praf sau mucegai, sa nu aiba acces soarecii la ea , sa demonstrat ca de la urina de la soareci de pe mancarea porumbeilor acestia se pot imbolnavii grav.folositi mai multe tipuri de seminte care sa sigure porumbeilor toate substantele necesare ,daca nu ave ti posibilitatea sa asigurati mancarea optima porumbeilor din cel putin 7-8 feluri de seminte ex:porumb,grau,mei ,floarea soarelui ,mazare,orz,orez,canepa ,rapita ,sorg,e.t.c. Suplimentati cu vitamine solubile in apa sau pe mancare care vor asigura lipsurile porumbeilor.mancarea sa fie servita cam la aceeasi ora sa fie porumbeii obisnuiti sa intre la semnal in crescatorie atunci cand se serveste mancarea,sa nu ramana nici macar unul pe afara, cel care ramane afara si nu intra la semnal in crescatorie se izoleaza si se lasa flamand si se elibereaza tot flamand si atunci cand servit masa porumbeilor o sa vedeti ca nu va intarzia sa intre la semnal.face ti un program de hranire si incercati sa l respectati de ex.pe timp de vara hraniti de trei ori pe zi porumbeii,dimineata mai putin dar sa nu fie porumbeii flamanzi,sa mai ramana o mana de graunte cand termina masa ,hraniti in acest fel adica mai putina mancare dimineata ei vor fi mai vioi pe parcursul zilei si mai plini de energie, o sa fie in continu in miscare, la pranz hraniti aproximativ ca dimineata iar seara este bine ca porumbeii sa se sature deplin si toti puii din cuiburi sa fie cu gusa plina.iarna hraniti porumbeii de doua ori pe zi dimineata si seara ei cum nu mai cresc pui si nu mai sunt concurati nu mai au nevoie de atata hrana adica sa fie hraniti de trei ori pe zi ca vara,iarna amestecul sa contina mai mult porumbe care are o putere calorica mare si orz sau orzoaica ca sa nu se ingrase si sa sezvolte un penaj frumos,folosit mult orz iarna si ve ti avea niste porumbei cu un penaj de calitate si usori ca un baloan.



Folositi zilnic grit si substane minerale ex.coji de ou sfarmane ,argila ,moloz var cojit de pe perete dar sa nu contina culoare,saptamanal oferiti porumbeilor verdeturi salata, spanac, morcovi rasi,lucerna,folositi si ceaiuri naturale din plante o data pe saptamana sa inlocuiasaca apa .otetul de mere este in ultimul timp cel mai folosit produs in domeniu el pus in apa de baut o data la doua ,trei zile in cantitate mica doar sa schimbe aciditatea ph apei previne aparitia multor boli cum ar fi tricomonoza ,boli respiratorii,salmonela.se poate folosi in amestec cu miere de albina.usturoiul de asemenea este folosit si are multe benefici este un antibiotic natural previne unele boli si parazitii intestinali ex. Viermii este folosit tot in apa de baut sau individual pe cioc un sfert de catel de usturoi per porumbel trei zile, in apa se pun patru catei de usturoi zdrobiti sau gauriti la litru de apa.



Lumina solara este de asemene un factor determinant in obtinerea succesului ea ajuta la dezvoltarea puilor si la formarea vitaminei d care ajuta la crestere si dezvoltare, de aceea crescatoria trebuie sa fie luminoasa dar sa nu patrunda lumina prea puternic adica sa bata direct pe boxe pe tot parcursul zilei.



Umezeala este inamicul succesului columbofil ea aduce numeroase boli care scad performantele sportive de aceea marii campioni dau o mare importanta umezelii in crescatorie si construiesc sisteme de ventilatie ca crescatoria sa fie uscata pe tot parcursul anului.nici curentii de aer nu sunt benefici porumbeilor ei aduc boli respiratori si performante reduse in concursuri.



Motivatia porumbeilor este foarte importanta ei nu vin acasa doar de dragul de a zbura sau ei nu zboara de placere atatia kilometri,ei vin acasa cu un scop anume ,sunt motivati de ceva,acel ceva trebuie exploatat la maxim pentru a crea porumbeilor o dorinta foarte mare de a reveni acasa intr-un timp cat mai scurt si pe orice conditii meteorologice. In continuare o sa descriu diferitele tipuri de motivatii pe care trebuie noi crescatorii sa le asiguram porumbeilor nostrii pentru ai motiva la maxim cu scopul sa revina in orice conditii in crescatorie si intr-un timp cat mai scurt.



Albumul selectat contine subalbume care pot fi accesate din lista de albume din partea stanga.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.